工傷存在黑名單?工友阿馨兩度求職被拒

工友阿馨為一新移民婦女,於丈夫不幸離世後依靠綜援帶大兩個孩子。三年前孩子可以自理,阿馨一心想脫離綜援網打工改善生活,經朋友介紹入地盤做雜工,日薪有五百多港元。

天意弄人,阿馨上班三個月不到便撞穿了頭,休息了半個月,醫生不再寫病假紙阿馨便繼續上班,豈料今次卻在二樓跌落平台,落得個椎間盤突出,至今仍未康復。

阿馨其中一個兒子今年十八歲考大學,綜援不會繼續支付成年家庭成員生活費,真係唔夠開支,逼使阿馨再次踏上求職路途。阿馨繼續托朋友幫手搵工,又係响地盤做雜工,開頭見工都好好地,但正式上班前一天就收到大佬電話,話佢有工傷响身做乜唔講佢知?咁冇誠信唔好過嚟開工啦。

到底係邊個向大佬報料話阿馨有工傷在身?本會反覆思量,後來在一位曾做茶餐廳老闆的工友中得知,僱主要幫工友買勞保,如果受僱人曾經不幸工傷,有可能會於保費中反映出來……咁,即係保險公司間接向僱主透露工友個人資料?直接影響工友重返工作間的機會了。

母親與孩子


facebooktwittergpluslinkedinemail


留言 (0)






Allowed tags: <b><i><br>Add a new comment: